Táplálék allergia

2021.05.10

Napjainkban minden hetedik gazdi fordul kedvencével állatorvoshoz allergiás panaszokkal. A nyers étrendre való váltás nemcsak a tüneteket szünteti meg, hanem a probléma okát is kizárhatja.

Hogyan lehet a nyers étrendre való áttéréssel megszüntetni az allergiát, és miért jelent ez megoldást?

Mi az élelmiszer-allergia?

Az allergia az állat immunrendszerének egy adott fehérjére adott túlzott reakciója. A fehérjék szinte minden táplálékban megtalálhatók, melyeket a kutya vagy a macska fogyaszt. A húsokban, zöldségekben, vagy a gabonákban lévő fehérjék a problémák okozói.

A kutya és macska immunrendszerének közel 70%-a az emésztőrendszerben (szájban, gyomorban és belekben) helyezkedik el. Ha a belek átengednek egy fehérjét mielőtt azokat megfelelően megemésztenék, az immunrendszer reagál, és kialakulnak az ételallergia tünetei.

Hogyan történik ez?

Teljes fehérjéktől az aminosavakig

A kutyák és macskák emésztőrendszere úgy alakult ki, hogy a bonyolult szerkezetű fehérjéket könnyen felszívódó aminosavakká bontsa le. Ahhoz, hogy ez kellő hatékonysággal menjen végbe, erősen savas gyomorra, aktív emésztő enzimekre, valamint sértetlen bél nyálkahártyára, és immunrendszerre van szükség.

Enterociták - Bél hámsejtek

Az enterocitáknak két feladatuk van: a test felépítéséhez szükséges aminosavakat felismerik és átengedik a véráramba, valamint a nem megfelelően megemésztett fehérjéket vagy káros anyagokat távol tartják. Ha a bél hámsejtjei nem akadályozzák meg a nem megfelelően emésztett fehérjék felszívódását, akkor fordulhatnak elő az élelmiszer-allergia jelei.

Nyálkahártya- a védőgát 

Az erős és vastag nyálkahártya aktív immun-összetevőket tartalmaz, amelyek gátolják a nem megfelelően lebontott fehérjék és káros anyagok felszívódását. Az ép nyálkahártya flóráját az emésztőenzimekben gazdag, nyers és magas víztartalmú táplálék tartja fent. A hasmenés, kiszáradás és hányás megszünteti a nyálkahártyát. 

IgA sejtek és emésztés 

Az IgA-sejteket a belek immunrendszere választja ki. Az IgA szerepe, hogy megakadályozza az emésztetlen fehérjék érintkezését a bél hámsejtjeivel. Feladatuk, hogy kötődjenek a teljes fehérjékhez és visszaszorítsák őket a belekbe a további emésztés érdekében. Az aminosavak és a kis fehérjék nem kötődnek az IgA-sejtekhez, ezért tápanyagként felszívódnak a testbe. 

Hol csúszik hiba a rendszerbe? 

A sérült nyálkahártya nem tudja meggátolni, hogy az emésztetlen fehérjék, és az idegen anyagok felszívódjanak a véráramba. Védekezésképpen immunrendszer hisztamint bocsát ki, ami gyulladást okoz a szervezetben. Minél több idegen anyag kerül be, annál erősebb allergiás reakciót vált ki. Kialakul a viszkető bőr, bőrfertőzések, gennyedző fülek, hasmenés, könnyezés, hot spotok, stb. 

 A nyálkahártya visszaállítása 

A száraz állateledelek nedvességtartalma csupán 7-9%, így rengeteg nedvességet igényelnek a vissza hidrálásához. Ha nincs elegendő nedvesség a bélben, az emésztőrendszer lecsupaszítja a nyálkahártyát, hogy eléggé nedvessé váljon az étel. A legtöbb, száraz tápokkal táplált háziállat esetében a nyálkahártya gát nagyon minimális. Krónikus hasmenés esetében ez a nyálkahártya eltűnik. A nyers étel 60-70% nedvességet tartalmaz, rengeteg természetes emésztőenzimmel, amelyek gyorsan vissza tudják állítani a nyálkahártyát. 

Étrendváltás előtt, alatt, betegségek, gyógyszeres kezelés után probiotikum kúrával állítsuk helyre a bélflórát. Bélgyulladás, hasmenés, féreghajtás után adjunk vörös szilfakéreg port. 

Az emésztés javítása 

A nyers alapanyagokat a háziállatok könnyebben emésztik, gyomruk savasabb, mint a száraztápot fogyasztó társaiké. A nyers élelmiszer rengeteg élő, természetben előforduló emésztőenzimet tartalmaz. Az enzimekben gazdag ételek könnyen emészthetők és könnyebben bomlanak aminosavakká. Ezért fordul elő, hogy azoknál az állatoknál, amelyek érzékenyek a hőkezelt fehérjékre, gyakran ugyanazon fehérjék nyers változatai nem okoznak allergiás tüneteket. Sok tápban alacsony minőségű fehérjét használnak, a költségek csökkentése és a profit növelése érdekében. Az alacsony minőségű fehérjék emészthetősége rosszabb. Jó példa erre a csirke melléktermékek lisztjének összehasonlítása a nyers csirkehússal. A tollakból, a lábakból, a belekből és a zsírokból kivont lisztek kevésbé emészthetők, és összetettebb emésztési folyamatot igényelnek. Hosszútávon egészségkárosodást okozhatnak, ideértve a vese- és májbetegségeket, a cukorbetegséget és az élelmiszer-allergiákat. 

 Az immunrendszer egészségének helyreállítása 

Egészséges emésztőrendszer = Egészséges immunrendszer = Egészséges kisállat

Az immunrendszer egészségének helyreállítása kulcsfontosságú a szervezet egészségének visszaállítása, és az allergiák megelőzése vagy megszűntetése szempontjából. Az immunrendszer az életszakaszok (fiatal vagy idős kor) vagy az ismétlődő stressz (például rossz étrend, életmódváltozás) következtében csökkenti az immunsejtek létrehozásának képességét. Az immunrendszer kevésbé hatékony működése fokozottan hajlamosít a fertőzések, autoimmun betegségek és még a rák kialakulására is. Olyan étrend biztosítása, mely könnyen emészthető és jól hasznosuló tápanyagokban gazdag, közvetlenül befolyásolja az immunrendszer egészségét. 

A vitaminokban, ásványi anyagokban és aminosavakban gazdag spirulina alga segít erősíteni az immunrendszert. 

Ugyan a C-vitamint a húsevők szervezete képes előállítani, stresszes időszakban indokolt magas C-vitamin tartalmú csipkebogyót keverni kedvencünk eledeléhez. 

Huminsav tartalmú étrendkiegészítő méregteleníti a szervezetet, stimulálja az immunrendszert. 

Eliminációs diéta 

Az eliminációs diéta a leghatékonyabb módszer az élelmiszer-érzékenység meghatározására. A legtöbb kereskedelmi állateledel több összetevőből áll, így nagyon nehéz meghatározni, hogy melyik fehérje okozza az allergiát. Az eliminációs diétában egyszerre egyféle fehérjét etetünk, és csak nagyon fokozatosan adjuk a további fehérjéket. Így egyértelműen azonosítható, hogy mely fehérje okozza a problémát. 

8 héten keresztül csak egyféle állat húsát, csontját, belsőségét kapja, és később vezetjük be az újabb fehérjét. 

 Gyulladáscsökkentés 

A lazacolajban, kendermagolajban található omega3 zsírsavak a prosztaglandin szintézis során részt vesznek a gyulladási folyamatok szabályozásában.

Az MSM - metil-szulfonil-metán, egy, az élelmiszereinkben is előforduló kéntartalmú szénvegyület, erős gyulladáscsökkentő hatású.