Olajok - Az omega 3 zsírsav fontossága 

2021.03.02

Az étrend kialakításakor méltatlanul kevés figyelmet kapnak az olajok, pedig az egészség megőrzése, és számos kialakult megbetegedés gyógykezelésében kiemelt szerepe van a többszörösen telítetlen zsírsavak adagolásának.


A kutyák és a macskák helyesen összeállított arányú étrendjében a zsírokból és olajokból származik a napi energiájuk jelentős része. A telített és egyszeresen telítetlen zsírsavaknak energiatermelő, energiaraktározó szerepük van a szervezetben, a többszörösen telítetlen, omega 3, 6, és 9 zsírsavak viszont nagyon fontos anyagcsere folyamatokban vesznek részt. A nagy szénatomszámú omega 3 és 6 zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, ezért fontos, hogy minél könnyebben hozzáférhető forrásból pótoljuk. A természetben a kutyák őse jóval nagyobb mennyiségű omega 3 zsírsavhoz jutott, hiszen a vadon élő növényevő állatok húsa, a tojás, az olajos magvak, halak több omega 3 zsírsavat tartalmaztak, mint amennyit a jelenleg biztosítunk nekik az alap táplálékuk összeállításakor.

Az omega 6 zsírsavakból az izomhús elegendő mennyiséget tartalmaz, ezért az omega 3 pótlása szükséges.


Milyen hatásuk van a szervezetre?

 • Bőr egészségének megőrzése, bőrproblémák, korpa megszüntetése
 • Agyi, szellemi fejlődés
 • Immunerősítő
 • Rheumathoid arthritis / ízületi fájdalmak tüneteit enyhíti
 • Szívelégtelenséghez kapcsolódó gyulladás enyhítése, szíverősítő hatás
 • Általános gyulladáscsökkentő hatás
 • Allergia, táplálékallergia megelőzése, csökkentése
 • Csillogó puha lesz a szőr, a karom töredezése ellen is hatásos

Melyek a biológiai értelemben fontos, esszenciális omega 3 zsírsavak?

 • ALA vagy linolénsav (18 db szénatom, és 3 kettőskötés)
 • DHA vagy dokozahexaénsav (22 szénatomot és 6 kettőskötés)
 • EPA vagy eikozapentaénsav (20 szénatom és 5 kettőskötés)

Az ALA-ból képes a szervezet DHA-t és EPA-t szintetizálni, de csak 5-7 % hatékonysággal, ezért olyan olajakat válasszunk, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak DHA-t és EPA-t.


A hidegen sajtolás a zsírsavak kinyerésének legkíméletesebb módja. Hő hatására az omega 3 és 6 zsírsavak tönkremennek, ezért olyan olajakat használjunk, melyek hidegen sajtolással készülnek.

A nyers és főtt étrenden tartott kutyáknak és cicáknak folyamatosan szükségük van omega 3 kiegészítésre. Tarts kúrákat, és váltogasd az olajakat, így biztosan minden zsírsavat és vitamint megkapnak, amire szüksége van a szervezetüknek.

Vadlazacolaj:


A norvég fjordokban élő vadlazac olaja 21% omega 3 zsírsavat tartalmaz. Fogyasztása rendszeresen, kúraszerűen ajánlott. A lazacolaj gátolja az E vitamin felszívódását, ezért folyamatosan maximum 8 hétig adható.

Lazacolaj:


Nagy mennyiségben tartalmaz omega 3 zsírsavakat. A csirkével etetett kedvencek étrendjébe kúraszerűen be kell építeni.

Kendermagolaj:


Ideális arányban tartalmazza az omega 3 és 6 zsírsavakat. Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. A, D és E vitamin tartalma is jelentős, valamit ásványi anyagokat is tartalmaz.

Lenmagolaj:


A növényi olajok közül ennek van a legmagasabb omega 3 tartalma, ezért a lazacolaj mellett kedvelt kiegészítő.

Ligetszépeolaj:


Erős antioxidáns hatása van. A népi gyógyászatban külsőleg is használják bőrproblémák esetén.