Kezdetek

2020.07.12

Sziasztok!

Hajni vagyok, a Pacsi BARF Bolt egyik tulajdonosa. A húgommal, Judittal együtt nyitottuk 2019 márciusában a Hoffmann János utcában Kecsemét első BARF etetési módra szakosodott boltját. Célunk, hogy megismertessük ezzel az etetési móddal a gazdikat, és olyan ismereteket adjunk, amivel könnyebben eligazodnak a lehetséges etetési módok között, és tudatosan tudják kiválasztani a kutyájuk vagy cicájuk számára legalkalmasabbat.

Hetente több új bejegyzéssel jelentkezünk az ismeretek elmélyítése céljából. Kezdjük az elején; hogyan is jutottunk el a BARF bolt nyitás gondolatáig.

Rólam annyit kell tudni, hogy agrármérnök vagyok, kisállattenyésztés és takarmányozástan szakirányokon végeztem Gödöllőn. Minden tavaly nyáron kezdődött, amikor meglepetés ajándékként megkaptam Marcit szülinapomra. A szüleim, jóhiszeműen, vélhetően egy szaporító telepről felvásárolt kutyust szereztek. Marci nem akart enni, nem volt étvágya. Folyamatosan hasmenése volt. Eleinte az anyatejről tápra átállásra, később az új környezeti mikroflórára gyanakodtunk. Több állatorvoshoz is elvittük, természetesen kifizettük a szokásos vizsgálati díjakat, végigcsináltunk 3 antibiotikum, probiotikum kúrát az orvosok diétás ajánlása mellett. A sokadik orvosnak sikerült diagnosztizálni: giardiás volt a kutya. Jött a negyedik antibiotikummal és a megfelelő féreghajtókkal kiegészített kúra, és a remény, hogy elmúlnak a panaszok. Nem így lett. A sok antibiotikum - noha folyamatosan kapott probiotikumot - tönkretette a bélflóráját, és a szuperprémium minőségű tápok ellenére további emésztési problémái voltak.

Közben Judit meglepte magát Benivel. Ő már tenyésztőtől vásárolt, Beni gyönyörű, egészséges, fajtatiszta, és bármit megeszik. Judit egy kirándulás alkalmával kereste fel egy volt kolléganőjét, akinek már volt egy hasonló boltja, hogy meglepje Benit néhány finom falattal. Lelkesen hívott, hogy milyen nagyszerű dologra bukkant, és neki is kell egy ilyen bolt. Ekkor még nem tudtam, hogy miről is beszél, sosem hallottam korábban a BARF kifejezést.

Végignéztem számos kutyás szakkönyvet, böngésztem a netet, hogy valahol megtaláljam a kutya tápanyagigényét. Azzal tisztában voltam, hogy minden fajnak, fajtának, a különböző hasznosítási irányú, korú, nemű állatnak különböző összetételű takarmányra van szüksége. Eltérő esszenciális aminosavak, zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok kellenek nekik, ezek aránya kötött, kicsi intervallumban helyes a takarmányadagok összetétele. Ki akartam számolni, és összeállítani a napi étrendjét. Imádtam az egyetemen az adagokat számolni, és már nagyon sajnáltam magunkat.

A tápok összetételéből próbáltam valami információhoz jutni, de ott elképesztő káosz volt. Mintha nem is egy fajnak készítették volna őket! Némelyik összetétele alapján sokkal inkább lenne alkalmas hízó sertések etetésére, mint a kutyáknak és a macskáknak, a magas gabona-, és az alacsony állati-fehérje tartalmuk miatt, mások a rengeteg hozzáadott mesterséges anyag miatt inkább hasonlítanak egy vegyszergyárra, mit élelmiszerre.

Sehol, egyetlen állateledel boltban vagy állatorvostól sem kaptam választ, még csak meg sem említették a nyers etetési módot. Minél többet keresgéltem, annál többször találkoztam a BARF etetéssel, és a BARF volt az egyetlen, amiben takarmányozási szakemberként is végre megkaptam a válaszokat! Csak itt találtam elfogadható információkat a kutyák emésztés-élettanával, anatómiai sajátosságaival kapcsolatban. Köszönet ezért Böszörményi Andinak, és Perlaki Fanninak!!!!!

Judit már régóta munkahelyet akart váltani, nagyon tetszett neki Somogyi Ági dunaújvárosi boltja. Többször említette, hogy nyissunk mi is egyet. Bennem is érlelődött a gondolat, hogy szeretnék humán vagy állatokkal foglalkozó területen tanácsadással foglalkozni. A megfelelő mennyiségű és mélységű ismeretanyag elsajátítása után átállítottuk a kutyáinkat és a macskát a BARFra, a maradék tápot elajándékoztuk egy menhelynek.

Beni és Pocak (ő a cica) gond nélkül átálltak, Marcinak az átállást követő harmadik napon ismét lett egy csúnya hasmenése. Az antibiotikumot kidobtam, helyette kapott joghurtos probiotikumot, megerősítettük a bélflóráját, és megszűntek végre az emésztési problémái!

Miket tapasztaltunk?

• Pocak hátán égnek állt a szőr az első nyerses étkezése közben, annyira élvezte a természetes ízeket! Ragyogó lett a szőre. A sprotnit utálja, csúnyán lenyávog, ha azzal próbálkozunk. :D Ellenben imádja a csirkét, a nyulat és a marhát.

• Beni, igazi zabagép. Bármit befal max, 50 másodperc alatt. Gyönyörű, izmos, és makkegészséges.

• Marcinak továbbra sem az evés az élete, csak a jutalomfalatokért és a sajtért hajlandó sorba ülni. Puhább, fényesebb lett a szőre. Végre sziládat kakil, és nem kell minden alkalom után megfürdetni. Megerősödött az immunrendszere, tökéletes a kondíciója, felszedett 1 kiló izmot, így már 5 kiló fölött van. J Egésznap pörög, hihetetlen energiája lett a nyers ételektől. 3 hónapja nem voltunk orvosnál!!!!

MEGNYITOTTUNK