Baktériumok – avagy, mitől nem lesz hasmenése a kutyának

2020.07.23

A legtöbb állatorvos a bakteriális fertőzésekre hivatkozva zárkózik el a BARF etetéstől.

Néhány tévhitet szeretnénk ezzel kapcsolatban eloszlatni.

Először is néhány gondolat a baktériumokról. Minden bacinak van egy ideális hőmérsékleti tartománya, amiben jól érzi magát, és szaporodni képes. Ennek optimuma 28-35°C között van, fajonként eltérő. A patogén baktériumok minimum szaporodási hőmérséklete 0-7°C közötti, maximuma 42-50°C. Ezért van az, hogy a 65°C-ra melegítés során (pasztőrözés) a baktériumok jelentős része elpusztul. A hűtve és fagyasztva tárolás során a minimum szaporodási hőmérséklet alá hűtve szintén lecsökkennek az életfunkciók, leáll az osztódás.

A baktériumok szaporodásának másik mérője a generációs intervallum. Ez azt jelenti, hogy milyen időközönként duplázzák meg a számukat. (A baktériumok osztódással szaporodnak, egyből kettő, kettőből négy, stb. lesz). Ideális hőmérsékleten 1,5-5 naponta duplázódnak.

A boltunkban kapható húsokat a vágóhídon hűtött térben csomagolják, majd a sokkolásos (mínusz 50°C) fagyasztás után mínusz 20°C-on tárolják. Ez a folyamat alig pár órát vesz igénybe, és olyan hőmérsékleten, amely abszolút kedvezőtlen a kórokozók szaporodása szempontjából. Tehát túl rövid az idő, és nagyon alacsony a hőmérséklet így szinte alig szaporodnak a baktériumok. A külső fertőzés esélye minimális, hiszen a darabolás után egyből csomagolják is a húsokat. A HACCP szabályait betartva kerül a gazdik kosarába az áru.

Ami miatt az állatorvosok jogosan intik óva a gazdikat, az a hentes pultból vásárolt, sokszor akciós, frissnek már nem mondható hús, ami lehet, hogy már hetek óta áll a pultban. A minimum szaporodási hőmérséklet közelében hosszú ideig (több generációs intervallum) tárolt húsokban már felszaporodhatnak olyan mértékben a baktériumok, amik hőkezelés nélkül már gondot okozhatnak a legyengült immunrendszerű állatnak, és a nem megfelelő higiéniai szabályokat betartva a velük érintkező embereknek is.

A legnagyobb kockázattal pedig a mindenféle kapualjból, csomagtartóból vett húsok járnak, hiszen a legtöbb esetben ezek egyáltalán nincsenek se bevizsgálva, se ellenőrizve. Akár az is előfordulhat, hogy még csak nem is abból a fajtából származik, amiből mondják.

Összegezve:

Jóval kisebb, vagy elhanyagolható mértékű a kockázat, ha kimondottan BARF etetési céllal előállított ételt etetünk, mint hentes pultból, kapualjból, vagy csomagtartóból vásároltat.