Alapfogalmak
Biológiailag Helyes Nyers Étrend
BARF
BARF
A BARF
a biológiailag helyes nyers étrendet jelenti az állateledelek világában. Ahhoz, hogy kedvenced megkapjon
minden olyan fehérjét, zsírokat, rostot, ásványi
anyagokat és vitaminokat, amire szervezetének szüksége van, a BARF (nyersetetés) ajánlásainak megfelelően kell összeállítani a napi menüjét.
A kutyák kb. 50 ezer éve élnek velünk. Ez az időszak evolúciós szempontból rendkívül rövid idő, emésztőrendszere csak csekély mértékben módosult a farkasokéhoz képest. Húsevő lévén, a nyers húsokban lévő fehérjéket és zsírokat dolgozza fel legkönnyebben a szervezetük. Mivel a húsok alig tartalmaznak rostot és szénhidrátot, ezért kis mértékben szükség van zöldségek és gyümölcsök etetésére is. Vitaminszükségletüket állati belsőségekből, és a napi menüjükhöz adagot vitaminokból nyerik.
Kúraszerűen, megelőzés képen, vagy kialakult problémáknál ajánlott táplálékkiegészítők fogyasztása.
Szaktanácsadással, étrendi ajánlásokkal várunk.
Szánj egy kis időt kedvenced egészségére!
A BARF előnyei
- könnyen emészthető fehérjék
- egyénre szabható
- elkerülhető az allergia
- változatos
- megelőzhetők az ízületi problémák
- növeli az aktivitást
- szebb, csillogóbb szőr
- tartósítószert és a mesterséges anyagokat nem tartalmaz
- igazodik a biológiai igényekhez
- ösztönösen ezt választják az állataink
- olcsóbb lehet, mint a táppal való etetés
- már kialakult egészségi problémákon segíthet
- megelőzhető az elhízás, és az ebből eredő szív- és érrendszeri, mozgásszervi problémák
- szebb, izmosabb test, jobb kondíció
Hogyan kezdjem el a nyersetetést
Győződj meg róla, hogy nincs kedvencednek semmilyen akut megbetegedése. Ebben az esetben fordulj előbb állatorvoshoz mielőtt nyersetetésre váltanál.
Ha egészséges, mérd le a súlyát, és gyere el az üzletbe. Segítünk összeállítani a kezdeti menüt, majd sorban bevezetni a nehezebben emészthető összetevőket.
A helyes arányok kialakítása a nyersetetésen belül
Rövid, 3-4 hetes átmeneti időszak után állítjuk be a komplett, teljesértékű étrendet.
Hogy miért van erre szükség?
A nyers ételek emésztéséhez más típusú, más arányú és mennyiségű emésztőenzimekre van szükség mint egy táp formájú állateledel esetében. Ahhoz, hogy ne okozzon kellemetlenséget (hasmenés, szorulás, hasfájás, hányás, gyulladások), szakaszosan kell bevezetni a nehezebben emészthető vörös-, és zsírosabb húsokat, belsőségeket.