Változatos étrend

2020.11.19

A kiegyensúlyozott étrend kialakításához a nemzetközi ajánlások szerint, 4-5 különböző állatfaj húsát kell etetni. Az egyes állatfajok húsa különböző kombinációban tartalmazza a fehérjék felépítéséhez szükséges aminosavakat, eltérő a zsírsav összetételük, az ásványi anyag-, és vitamin tartalmuk is. Ha csak egyféle húst etetünk, nagy valószínűséggel alakulhat ki tápanyaghiány. Az állatfajokat 4 nagy húskategóriába lehet sorolni. A fehér húsok több B3 és B6 vitamint, a vörös húsok B12 vitamin tartalma magasabb, míg a halak nagy arányban tartalmaznak Omega-3 zsírsavakat. Azért fontos, hogy az összes húskategóriából etessünk, hogy biztosak legyünk benne, hogy kedvencünk a lehetséges tápanyagok széles skálájához hozzájut.


A havi porciózáshoz történő bevásárláskor ügyeljünk arra, hogy mind a négy húskategóriából válasszunk, minél változatosabban. Heti rendszerességgel egy halnapot is iktassunk be.

Ezeken felül be kell tartani az összetevők helyes arányát (izomhús, csontos hús, zöldség, belsőség), illetve fontos az étrend kiegészítők rendszeres, kúraszerű alkalmazása is.