Szeretnéd meglepni kedvenced egy jó kis csontkocsonyával?
Esetleg szülinapja lesz, és készítenél neki egy tortát?
Eláruljuk, hogy mi hogyan csináltuk!
A csontkocsonya előnyei:
Jót tesz az ízületeknek. Nagy mennyiségben tartalmaz
kollagéneket, glukozamint, kondroitint és hialuronsavat. Akár a fejlődésben
lévő, vagy már idős kutyusok ízületeinek kiváló támogatást tud nyújtani, de ajánlatos
sportkutyáknak, vagy kimondottan ízületi problémákkal küzdő kutyusoknak is.
Segíti a máj méregtelenítését. Évente párszor célszerű a
májat méregteleníteni, hogy a környezeti hatások, gyógyszerek, vegyszerek káros
hatásait csökkentsük. A csontkocsonya nagy mennyiségben tartalmaz glicint, ami
méregtelenítő hatása révén semlegesíti a májban a toxikus hatású fenolokat!
Jót tesz az emésztésnek. A zselatin kimondottan jó hatással
van a bélfalra, segíti a regenerálódását. Így ha például kedvencünk bél, vagy
gyomor problémákkal küzd (pl. hasmenés, étvágytalanság, bélgyulladás) szintén
előnyös lehet számára időnként egy kis kocsonyát belecsempészni az étrendjébe.
Amire szükséged lesz:
Egy nagy fazék
Sok-sok csont: láb, nyak, szárnyvég, bármi ami jó csontos,
porcos, bőrös, jöhet
Almaecet
Türelem
Amikből mi készítettük jelenleg:
1,5 kg kacsaláb
0,5 kg csirke szárnyvég
Egy kacsa csöves csontjai (láb lefilézve) és szárnyai
Elkészítése:
Belerakod a csontokat egy nagy fazékba, amiben jól elférnek.
Felöntöd annyi vízzel, hogy ellepje, pár centit menjen felé.
Pár kanál almaecetet önts hozzá (kb. 5 evőkanál kell a
nagyjából 2 kg csonthoz).
Egyet keversz rajta, és felteszed főni. Az elpárolgó vizet
pótold óránként, ha felfőtt vedd vissza a legkisebb lángra. Mi nagyjából 8 órát
szoktuk főzni, de minél több, annál jobb.
Ezután szűrd le, rakd kis dobozokba, jégkocka tartóba, vagy
amiben el tudod tárolni. Mi a maradékot miután lehűlt, beraktuk a fagyasztóba,
majd jó lesz a későbbiekben.
Pár napig bőven hűtőben is eláll, csak hozzákockázod kedvenced
ételéhez, és kész is.
Ha tortát szeretnél belőle csinálni:
Egy kis formába rétegezd be a husikat, belsőséget, bármit,
amit szeretnél. Várd meg, amíg langyos lesz a kocsonya, nehogy leforrázd vele a
húst (ha főtt hús, persze nem lényeg). Ezután csak merd rá a leszűrt levet,
várd meg amíg megdermed, majd mehet a hűtőbe, másnapra tökéletes lesz.
Keverhetsz hozzá kiegészítőket, zöldségeket is, hogy
színesebb legyen. Bármit, amit szeret a kedvenced. Vagy akár dekorálhatod is
vele.
Mi gyertyának például egy-egy csík céklát szúrtunk bele.
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked.
Haladó beállítások
Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.