Csontkocsonya / szülinapi torta kedvencünknek

Szeretnéd meglepni kedvenced egy jó kis csontkocsonyával? Esetleg szülinapja lesz, és készítenél neki egy tortát?
Eláruljuk, hogy mi hogyan csináltuk!

A csontkocsonya előnyei:

  • Jót tesz az ízületeknek. Nagy mennyiségben tartalmaz kollagéneket, glukozamint, kondroitint és hialuronsavat. Akár a fejlődésben lévő, vagy már idős kutyusok ízületeinek kiváló támogatást tud nyújtani, de ajánlatos sportkutyáknak, vagy kimondottan ízületi problémákkal küzdő kutyusoknak is.
  • Segíti a máj méregtelenítését. Évente párszor célszerű a májat méregteleníteni, hogy a környezeti hatások, gyógyszerek, vegyszerek káros hatásait csökkentsük. A csontkocsonya nagy mennyiségben tartalmaz glicint, ami méregtelenítő hatása révén semlegesíti a májban a toxikus hatású fenolokat!
  • Jót tesz az emésztésnek. A zselatin kimondottan jó hatással van a bélfalra, segíti a regenerálódását. Így ha például kedvencünk bél, vagy gyomor problémákkal küzd (pl. hasmenés, étvágytalanság, bélgyulladás) szintén előnyös lehet számára időnként egy kis kocsonyát belecsempészni az étrendjébe.

Amire szükséged lesz:

  • Egy nagy fazék
  • Sok-sok csont: láb, nyak, szárnyvég, bármi ami jó csontos, porcos, bőrös, jöhet
  • Almaecet
  • Türelem

Amikből mi készítettük jelenleg:

  • 1,5 kg kacsaláb
  • 0,5 kg csirke szárnyvég
  • Egy kacsa csöves csontjai (láb lefilézve) és szárnyai

Elkészítése:

  • Belerakod a csontokat egy nagy fazékba, amiben jól elférnek.
  • Felöntöd annyi vízzel, hogy ellepje, pár centit menjen felé.
  • Pár kanál almaecetet önts hozzá (kb. 5 evőkanál kell a nagyjából 2 kg csonthoz).
  • Egyet keversz rajta, és felteszed főni. Az elpárolgó vizet pótold óránként, ha felfőtt vedd vissza a legkisebb lángra. Mi nagyjából 8 órát szoktuk főzni, de minél több, annál jobb.
  • Ezután szűrd le, rakd kis dobozokba, jégkocka tartóba, vagy amiben el tudod tárolni. Mi a maradékot miután lehűlt, beraktuk a fagyasztóba, majd jó lesz a későbbiekben. 
  • Pár napig bőven hűtőben is eláll, csak hozzákockázod kedvenced ételéhez, és kész is.

Ha tortát szeretnél belőle csinálni:

  • Egy kis formába rétegezd be a husikat, belsőséget, bármit, amit szeretnél. Várd meg, amíg langyos lesz a kocsonya, nehogy leforrázd vele a húst (ha főtt hús, persze nem lényeg). Ezután csak merd rá a leszűrt levet, várd meg amíg megdermed, majd mehet a hűtőbe, másnapra tökéletes lesz.
  • Keverhetsz hozzá kiegészítőket, zöldségeket is, hogy színesebb legyen. Bármit, amit szeret a kedvenced. Vagy akár dekorálhatod is vele.
  • Mi gyertyának például egy-egy csík céklát szúrtunk bele.