A nyers húsok kezelése

2019.04.15

Előző bejegyzésünkben arról írtunk, hogy bakteriológiai szempontból miért veszélytelen az ellenőrzött helyről származó fagyasztott hús etetése. Ezen a héten néhány ötletet, tanácsot szeretnénk adni a nyers húsok otthoni kezelésére vonatkozóan. 

A húsevő állatok nem igénylik, és helytelen is folyamatosan rendelkezésre álló táplálékellátást biztosítani. Akár nyers, akár főtt, akár táp, ha fél órán belül nem eszi meg az ételt, vedd el előle. 

A felnőtt közepes és nagytestű kutyák naponta egyszer esznek, a kistestűek anyagcseréjüktől függően 1-2 alkalommal, a kölykök 2-3-szor. Ha éppen nem eszi meg, próbáld meg fél óra múlva, ha akkor sem kell neki, hűtsd vissza. Ne ijedj meg, lehet, hogy csak nem éhes még. 

A kutyák ősei a farkasok. Gyomruk nagy, egyszerre nagy mennyiségű táplálékot képesek felvenni. Vadászat és evés után hosszú ideig pihennek és emésztenek. Sokszor csak néhány naponta jutnak élelemhez, számukra természetes, ha hosszabb ideig koplalnak. A kutyák emésztőrendszere nagyban hasonlít az őseikéhez, a csontok emésztése hosszú ideig eltarthat. bizonyos rendszerességgel, 1-2 hetente tarts koplaló napot. Érdemes nagyobb mennyiségű csontos hús etetése utánra időzíteni. Ezalatt kiürül, kitisztul a tápcsatorna, utána könnyebben emészt, és jobban hasznosulnak a tápanyagok. Friss ivóvizet folyamatosan biztosíts. 

Néhány gyakorlati tanács a nyers hús kezelésére vonatkozóan: 

• Használj külön vágódeszkát, mosogatószivacsot, kést az előkészítéskor. 

• A kés legyen éles. Szükséged lehet csontvágó ollóra, bárdra, klopfolóra. 

• Időnként fertőtlenítsd le az etetőhely környékét és az eszközöket. 

• A kutyák szeretik a finomabb falatokat a kedvenc helyükön megenni. (pl. gazdi ágya) Nyugodtan szólj rá. Ha érzékenyebb a kutyus, akkor csak vedd el az elvitt falatot, és rakd vissza a tálba. Így nem lesz negatív ingere, de egy idő után megjegyzi, hogy jobb, ha nem viszegeti. Eleinte furcsán fog nézni, de hamar megtanulja az új rendet. 

• A zöldpacal, a halak nagyon büdösek. Használj gumikesztyűt. 

• Félig fagyott, még jeges húst porciózz. Könnyebb vágni, és a baktériumok sem szaporodnak el benne. 

• Kistestű, habzsoló kutyáknál válassz darált csontos húst, vagy klopfold, vágd össze kis darabokra. 

• Vissza lehet fagyasztani porciózás után a húsokat. 

• Fél-egy nappal etetés előtt tedd át a napi adagot a hűtőszekrénybe, hogy alacsony hőmérsékleten olvadjon ki. 

• Etetés előtt fél órával vedd ki a hűtőből. Ez elegendő idő, hogy szobahőmérsékletű ételt fogyasszon a kutya. 

• Ne mikrózz! 

• Ha gyorsan kell kiolvasztani, engedj rá langyos vizet. 

• Ha nem eszi meg, fél óra múlva vedd el előle, hűtsd vissza, és próbáld meg a következő etetési időben odaadni. 

• Nyári melegben különösen légy körültekintő. A nyers húst hamar beköphetik a legyek, kiszárad a felülete, hamar bomlásnak indul, stb. 

 • Ha nincs időd, kedved a porciózással foglalkozni, válaszd a komplett kész menüket.